Thin Blue Line Family
Når man kommer til skade – fysisk eller mentalt – påvirker det sjældent kun én selv. Ofte rammer det også ens nærmeste. Vores erfaringer viser, at i 7 ud af 10 tilfælde oplever familien en betydelig belastning. En undersøgelse blandt pårørende afslører desuden, at næsten halvdelen – hele 49 % – ikke har modtaget den nødvendige støtte.
I Thin Blue Line Denmark har vi derfor et særligt fokus på netop de pårørende. Vi mener, at samfundet har et ansvar for at give dem den hjælp, de har brug for.
Derfor tilbyder vi både professionelle forløb og netværksskabende aktiviteter, der giver pårørende den nødvendige støtte til at finde vej tilbage til en hverdag i balance. Samtidig arbejder vi målrettet på at informere og uddanne, så de bedre kan navigere i den nye familiesituation.




Faglighed og helhedsorienteret støtte
Vi arbejder helhedsorienteret med en recovery orienteret tilgang, hvor anerkendelse og inddragelse er vigtige elementer i at styrke den enkelte. Vi anvender netværk med ligesindede og nære relationer som en vigtig brik i at styrke identiteten og udvikle nye kompetencer til at håndtere livet som pårørende til en person med fysiske og eller psykiske skader. Vi gør dette, fordi vi tror på, at vejen til heling og rehabilitering går gennem de relationer og bånd, vi skaber til andre mennesker. Vi tror på, at vi står stærkere, når vi står sammen.
I Thin Blue Line Denmark tror vi på, at kvalificeret og målrettet hjælp gør en forskel. Derfor består vores samarbejdspartnere i vores professionelle forløb for pårørende udelukkende af fagpersoner, der har flere års erfaring med traumebehandling og en anerkendt terapeutisk overbygning. Alle vores terapeuter modtager løbende supervision og er en del af et stærkt fagligt netværk, der sikrer en høj kvalitet i vores tilbud.
Underviserne på vores aktiviteter for pårørende har alle flere års erfaring med at arbejde med kriseramte og traumatiserede mennesker. De har et bredt og unikt kendskab til målgruppen og til belastningsreaktioner, der sikrer undervisning på et højt fagligt niveau. Derudover inddrager vi anerkendte traumepsykologer med mange års erfaring og viden om målgruppen i vores evalueringer og udvikling af undervisningsmateriale.
BERETNINGER FRA DE PÅRØRENDE
Det var rart at tale med andre pårørende
Sådan fortæller Katja Schaarup, 49 år, er gift med Søren, en tidligere politimand, der er blevet pensioneret på grund af kronisk hjernerystelse og PTSD. Sammen har de to børn, Virgil på 8 år og Talulah på 10 år, og fra et tidligere forhold har Katja også døtrene Mira på 21 år og Clara på 22 år.
Selv har Katja også fået diagnosticeret PTSD for fire år siden som følge af en arbejdsskade. Hendes arbejdsliv har blandt andet budt på stillinger som butiksassistent, stewardesse, slotsværtinde, husmodel og senest social- og sundhedsassistent.
Familien lærte Thin Blue Line Denmark at kende gennem en folder, som Søren modtog under en sygesamtale i politiet. Dette blev begyndelsen på et langvarigt og givende forhold til organisationen, som har haft en enorm betydning for hele familien – som tilskadekommen og som pårørende.
Søren fandt stor glæde og ro i at deltage i sauna gus-arrangementer, hvilket havde en positiv effekt på hele familien, da det hjalp ham med at slappe af og finde ro i nervesystemet. Katja deltog i et terapiforløb for pårørende, hvor hun fandt støtte og redskaber til at håndtere de udfordringer, der fulgte med at være pårørende til en PTSD-ramt. Et trygt sted, hvor Katja fortæller, at ”det var rart at tale med andre pårørende”. Familien fik også leveret frugtkasser fra Årstiderne, som lettede hverdagen, når energien var lav, og mindede dem om, at de ikke stod alene.
En afgørende støtte kom familiens mentor i projektet “Det gode liv – Fri af PTSD”. ”Han har været en uvurderlig støtte”, fortæller Katja, og som familien kunne kontakte døgnet rundt, når de stod over for udfordringer, der syntes uoverkommelige. Mentorens vejledning har hjulpet dem med at sætte mål og drømme for fremtiden, og de fortæller, at uden ham ville de ikke være, hvor de er i dag.
Familien har også deltaget i forskellige arrangementer arrangeret af Thin Blue Line Denmark, såsom Tivoli-ture og Søren har haft muligheden for at rejse til Brasilien og deltage i Policeweek. Disse oplevelser har givet Søren mulighed for at bryde den sociale isolation og fokusere på sig selv i et trygt miljø. Katja har som pårørende også haft mulighed for at deltage i en sejltur med andre pårørende, som gav hende modet til at være social på en måde, hun ikke havde været i flere år.
”Thin Blue Lines hjælp har været uvurderlig for familien, både individuelt og som helhed”, fortæller Katja. Hun udtrykker sin dybfølte taknemmelighed over for Thin Blue Line Denmark og de mange støttemedlemmer, der har gjort en enorm forskel i deres liv. Som en almindelig politifamilie ved de, hvor hurtigt livet kan ændre sig, og de er dybt taknemmelige for den støtte, de har modtaget.
Jeg har fundet ud af, at det ikke er mig, der kan helbrede ham
Line er 48 år, mor til to voksne børn og sygeplejerske. Hun er gift med en tidligere betjent, som de sidste 11 år har kæmpet med PTSD, en tilstand han udviklede i forbindelse med sit arbejde i politiet. Line har kendt ham i næsten 30 år, og de har været sammen i 28 af dem. Deres liv tog en drastisk drejning, da han blev ramt af PTSD, og Line har siden da været en dedikeret pårørende, som har forsøgt at få hverdagen til at fungere trods udfordringerne.
“Som pårørende de sidste 11 år, har jeg oplevet at kæmpe for, at børnene skulle opleve alt så normalt som muligt, hvilket ikke har været nemt,” fortæller Line. Hun har gjort alt for at sikre, at han og børnene havde det så godt som muligt, men det har været en kamp, der har krævet store ofre.
Line indså, at hans angst og bekymringer også påvirkede børnene. “Det gik op for mig, for 2-3 år siden, at det var helt galt, da vores datter sagde til mig: ‘Mor, jeg er bange for at køre bil, fordi far siger, kør ikke for stærkt, hold til højre på motorvejen, husk sikkerhedsselen osv.'”
Dette blev et vendepunkt for Line, hvor hun indså, at hans frygt ikke kun påvirkede ham selv, men også børnene. Hun tog det op med ham, og heldigvis kunne han se alvoren i det. “Han er blevet MEGET bedre til at holde igen med alle sine skræktanker i dag. Men det gør jo ikke, at børnene bare slipper den, bare sådan lige!”
Line har også måtte erkende, at det ikke er hendes ansvar at helbrede ham. “Jeg har fundet ud af, at det ikke er mig, der kan helbrede ham. Det er ikke mig, der kan give ham det gode liv. Der skal han selv finde og arbejde med.” Denne erkendelse har været svær, men også nødvendig for, at hun selv kunne få det bedre.
Som følge af de mange års belastning er Line begyndt i psykoterapi for at finde sig selv igen. “Jeg er max presset i øjeblikket. Fyldt op, overbelastet efter 11 års hensyntagen til andre end mig selv,” fortæller hun.
Gennem hendes mand hørte Line om Thin Blue Line og deltog i en pårørende sejltur med Det Blå Kompas. Her fandt hun et fællesskab, der gav hende mod på at finde sig selv igen. “Sjældent har jeg oplevet noget så kærlighedsfuldt med 6 andre fremmede mennesker. Vi grinte, græd, snakkede, hyggede, følte os frie og meget forstået.”
Denne oplevelse gav Line fornyet styrke og håb for fremtiden. “Den 3-dagstur, som var for kort, gav mig så meget mod til at finde ind til mig selv igen. Og det tænker jeg lykkes over de næste par år.”
Til slut opfordrer Line til fortsat fokus på de pårørende, herunder også børnene. “Bliv ved med det gode arbejde og fortsæt med fokus på de pårørende. OGSÅ børnene. Både dem på 5 år og dem på 35 år!” Hun takker også for den økonomiske støtte, som gør det muligt at fortsætte det vigtige arbejde.